En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Tilsyn: Pensionskunder mangler rådgivning ved digitalt risikoskift

Når pensionskunder bruger pensionsselskabernes hjemmesider for at ændre deres risikoprofil, får de en al for sløj vejledning og rådgivning, lyder det fra Finanstilsynet.

Den er gal med en række af de danske livs- og pensionsforsikringsselskaber, når det gælder de digitale selvbetjeningsløsninger, som de tilbyder, når kunderne vil ændre deres risikoprofil på deres markedsrenteprodukt.

Sådan lyder det fra Finanstilsynet i en ny rapport, som konkluderer, at det er så grelt, at selskaberne "bevæger sig på kanten af deres rådgivningsforpligtigelse" i bekendtgørelsen for god skik for finansielle selskaber.

"Det skyldes, at kunderne her har mulighed for at foretage nogle dispositioner, hvor der i høj grad kan være behov for rådgivning og oplysning om risici. En sådan rådgivning er ikke entydigt tilstede i alle selskaber. Vigtigheden af rådgivning ligger i pensionsmidlernes egenskab som fremtidigt forsørgelsesgrundlag, i modsætning til investering af frie midler, som typisk sker for et overskud i håbet om at forsøde tilværelsen udover basal forsørgelse," lyder det i rapportens konklusion.

Sløj digital rådgivning

Undersøgelsen består i, at Finanstilsynet har bedt ni livs- og pensionsforsikringsselskaber redegøre for, hvordan de hver især informerer og rådgiver, når kunderne ønsker at skifte risikoprofil i et markedsrenteprodukt. Dog kun for de produkter, hvor det er selskabet, der sammensætter investeringerne.

Tilsynet konkluderer, at alle ni selskaber fint overholder reglerne, når det gælder fysisk rådgivning, men billedet ser helt anderledes ud, når det gælder de digitale selvbetjeningsløsninger, hvor der ikke står en rådgiver klar med råd og hjælp.

"Flere selskaber udbyder selvbetjeningsløsninger til skift af risikoprofil, uden at de har nogen form for investeringsguide eller test. Kunderne må altså selv søge informationer om investering og risici på hjemmesiden og i produktbeskrivelser, hvis de vil klædes på, inden de eventuelt selv skifter investeringsmåde," skriver tilsynet.

Kan overse guide

Selv i de selskaber, som har investeringsguider, er der problemer. Guiden ligger nemlig ikke alle steder sammen med muligheden for at foretage et skift af risikoprofil.

"Det er altså ikke en forudsætning for at skifte risikoprofil, at en kunde har gennemført investeringsguiden, og kunden bliver måske slet ikke opmærksom på, at en sådan guide eksisterer," lyder det videre fra tilsynet.

"Kunderne kan altså i de fleste selskaber gå direkte ind på selvbetjeningsplatformen uden at teste sig selv og måske helt uden at opdage, at muligheden for test overhovedet er til stede, alt efter hvor intuitivt brugergrænsefladen er bygget op."

Ingen begræsninger

Et andet problem ifølge tilsynet er, at med undtagelse af et enkelt selskab i undersøgelsen, så har ingen af selskaberne sat begrænsninger eller spærringer op for kundernes muligheder for at skifte mellem risikoprofilerne.

"Det betyder, at en kunde f.eks. kan skifte fra et livscyklusprodukt med lav risiko til et højrisikoprodukt med fast fordeling, hvilket er et skift, som kan betyde en forskel på over 50 pct. i risikobetonede investeringer. Sidstnævnte produkt er desuden kendetegnet ved ikke at skalere risikoen ned, når kunden nærmer sig pensionering," skriver tilsynet, som udpensler problemstillingen:

"En kunde kan med andre ord en måned før pensionering gå fra en defensiv lavrisikoinvestering til et produkt med 100 pct. risikobetonede offensive investeringer uden nogen form for advarsel og information om de mulige konsekvenser af handlingen."

Flere røde blink, tak

Ifølge tilsynet bør kunderne i langt højere grad møde advarsler og information i forbindelse med et skift af risikoprofil og ikke mindst, når skiftet sker til højere risiko, og når kunderne samtidig har en lav investeringshorisont.

Som et andet punkt nævner tilsynet også, at to ud af de ni selskaber giver kunderne mulighed for at vælge sig ud af forvaltning og over i et unit link-produkt, dvs. hvor kunderne selv overtager overvågningen af investeringerne i forhold til risiko, alder og investeringshorisont.

"Det er et ansvar, som kunderne i høj grad skal gøres klart. Ingen af selskaberne har dog specifik rådgivning om disse forhold tilknyttet funktionen," konstaterer tilsynet.

Svære spørgsmål

Endelig påpeger tilsynet, at de investeringsguider og test, som der trods alt findes, varierer meget i kvaliteten. Det gælder i forhold til såvel mængden af spørgsmål og udformningen.

F.eks. nævner tilsynet, at flere selskaber har meget subjektive spørgsmål, hvor de beder den enkelte kunde selv vurdere, hvor meget erfaring og viden de har om investering, og hvordan de vil reagere ved udefinerede tab. På samme måde bliver kunderne også spurgt om, hvor vigtig pensionsopsparingen vurderes at være i den samlede pensionistøkonomi.

"Det er et spørgsmål, der kan være meget svært at forholde sig til, hvis ikke man som kunde sidder med en prognose foran sig på sin fremtidige samlede pensionistøkonomi," skriver tilsynet.

Af rapporten fremgår det, at selskaberne bør rette ind på tilsynets opfordringer om at overholde god skik-reglerne, og at tilsynet om 12 måneder igen vil tjekke op på, om pensionsselskaberne er blevet bedre.

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Forsikring og pension

Industriens Pension skal vokse 150 pct på danske ejendomme

Selvom der har været langt mellem pensionskassens større ejendomsinvesteringer herhjemme, er appetitten fuldstændig intakt. Afkastet skal blot stå mål med risikoen, siger ejendomsinvesteringschef Peter Frische i et interview med EjendomsWatch.

Forsiden lige nu

Mystik om børsværdien af Nykredit

Ifølge flere medier forventes børsværdien af Nykredit ved en børsnotering at være på mellem 62 og 80 mia. kr. Det vil værdisætte Danmarks største realkreditkoncern betydeligt lavere end andre store banker, viser beregninger foretaget af FinansWatch.

Sådan vil Mobilepay erobre butiksbetalinger

Mobilepay har samlet alle landets banker under sig, og det giver betalingstjenesten helt nye muligheder. De første betalinger går nu fra konto til konto, oplyser selskabet, hvilket gør tjenesten billigere at drive og dermed også billigere for butikkerne. Inden årsskiftet er målsætningen, at 80 pct. af alle betalinger skal gå fra konto til konto.

Danske Bank og Nordea forbigået i salg af Maersk Tankers

Morgan Stanley og norske DNB løb med opgaven med at vurdere prisen på A.P. Møller-Mærsks salg af Maersk Tankers til A.P. Møller Holding. Dermed blev Møller-gruppens husbank, Danske Bank, og Nordens største bank, Nordea, forbigået.

Industriens Pension skal vokse 150 pct på danske ejendomme

Selvom der har været langt mellem pensionskassens større ejendomsinvesteringer herhjemme, er appetitten fuldstændig intakt. Afkastet skal blot stå mål med risikoen, siger ejendomsinvesteringschef Peter Frische i et interview med EjendomsWatch.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Afdelingsdirektør til Private Banking i København - Sparekassen Kronjylland
Bankrådgiver til Amager afdeling - Jyske Bank
Erhvervsrådgivere - Sparekassen Thy
Blev en del af vores Robotics Team - PensionDanmark
Spar Nord søger persondatarådgiver
Filialdirektør til Slagelse afdeling - Sparekassen Sjælland
Opsøgende erhvervskundechef til etablerede virksomheder - Vækstfonden
Senior manager/Manager for the Banking, Insurance and Capital Markets - KPMG
Intern Revisor til Thisted - Sparekassen Thy
Privatrådgivere - Sparekassen Thy
Afdelingsdirektør for Private Banking, Pension og Lokal Erhverv - Sydbank
Motivated Sales Executive to join a leading Nordic investment bank - Pareto Securities
Kreditchef til Møns Bank
Erhvervscenter Fyn søger erhvervsrådgiver til Svendborg - Andelskassen
Vi søger en IT-ansvarlig til hovedkontoret i Hvidbjerg - Hvidbjerg Bank
Systemudvikler til team Rating Data - BEC
Intern revisor til bankens hovedkontor i Nørresundby - Nordjyske Bank
Group Leader - Origination Infrastructure, Transportation & Telecom Sector - NIB
Specialist til Market data i Capital Markets Operations - Nykredit
Senior Compliance Officer, Asset Management, Copenhagen - Nordea
Jurist og økonom til tilsyn med mindre pengeinstitutter - Finanstilsynet
AML officer til forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering - AML afdelingen - Arbejdernes Landsbank
Nyt hold til Sparekassen Thy Viborg
Kunderådgiver – Lokal Erhverv til Sydbank i Haderslev
Juridisk Seniorspecialist til Regulatorisk Forretningsimplementering - Nykredit
Risk manager/Analytiker til Sparinvest Property Investors
Souschef til København afdeling - Nordjyske Bank
Client Manager – CSD Services - VP Securities
Controller / Business Manager - Pareto Business Management
Finansiel Stabilitet søger kreditspecialist
Pensionsspecialist til Kundedrift, Pension og Særlige Indlån - Nykredit
Business Analytiker - Fynske Bank
Erfaren økonom med teknisk flair - Finans Danmark
Proceskonsulent til Procesoptimering - Sydbank
Kunderådgiver til Lystrup - Djurslands Bank
Bankrådgivere til Jyske Bank i Roskilde
Revisor til Intern revision - Sparekassen Kronjylland
Intern revisor - Skandia
Er du vores nye erhvervsrådgiver - GrønlandsBANKEN
Privatrådgiver til Sydbank i Lyngby
Finansiel controller med godt overblik - PenSam
Erhvervskundechef, Viborg - Spar Nord
Watch Medier søger redaktør
Erfaren skattekonsulent - Finans Danmark
Økonom til tilsynet med SIFI-banker
Landbrugskundechef til spændende opgaver i organisation i vækst - Vækstfonden
Kreditporteføljemanager til Investeringsafdelingen i SEB
Project manager i Transaction Banking & Infrastructure, Sydbank Erhverv
Erfaren jurist med interesse for finansielle forhold - Erhvervsministeriet
Konsulent til regulatorisk forretningsimplementering - Nykredit
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383