FinansWatch

Minister erkender: Regeringens nye opsparingsfidus kan koste seniorer dyrt

Ægtefællen kan få nedsat sin folkepension, og familien kan miste boligsikring, hvis lavtlønnede seniorer følger regeringens råd om at omlægge pensionsindbetalinger til aldersopsparing.

Regeringens forslag med at lade danskerne sætte op til 50.000 kr. årligt ind på en ny aldersopsparing risikerer at koste seniorer og deres ægtefæller tusindvis af kroner hvert år, skriver Finans.

Det erkender skatteminister Karsten Lauritzen (V).

"Jeg anerkender, at det i husholdninger med personer, der modtager overførselsinskomster, skal overvejes, om det er hensigtsmæssigt at omlægge pensionsindbetalinger fra ratepension eller livrente til ikke fradragsberettiget aldersopsparing, og at der kan være tilfælde, hvor det ikke vil være fordelagtigt," skriver han i et svar til Folketinget.

Aldersopsparing var tænkt som regeringens løsning på, at det for mange mennesker i lav- og mellemindkomstgruppen i dag ikke kan betale sig at betale ind til pension i de sidste år før pensionsalderen, fordi opsparingen blot fører til modregning i pensionistydelser som ældrecheck, boligydelse og folkepensionens tillæg.

Modsat ratepension og livrente går udbetalinger fra aldersopsparing nemlig fri af modregning. Til gengæld beskattes aldersopsparing på indbetalingstidspunktet, og derfor stiger den skattepligtige indtægt teknisk set, hvis man omlægger til aldersopsparing.

Ifølge et regneeksempel fra brancheforeningen Forsikring og Pension kan en familie stå til at miste 12.000 kr. årligt efter skat.

Karsten Lauritzen understreger, at man bør se regeringens løsning med aldersopsparing i et samlet livsforløb.

Adm. direktør i pensionsselskabet Pensam Torsten Fels understreger over for Finans, at 12.000 kr. er meget for mange af Pensams 400.000 kunder blandt f.eks. social- og sundhedshjælpere.

"Det vidner om, at aldersopsparing er en regnearksløsning, der opfundet i Finansministeriet," siger Torsten Fels til Finans.

Forsiden lige nu

Analysehus ser stor spredning i pensionskassers afkast i år

Ifølge analysehuset Morningstar har der blandt pensionskasser været stor spredning mellem top og bund målt på afkast i år, skriver Berlingske Business. Mens SEB og AP Pension ligger godt, har Skandia været udfordret af svingende dollarkurs.

Seneste Forsikring og pension

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere