En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Investeringsdirektør: Demografien vil give os lavere afkast fremover

Børnene fra efterkrigstiden er gået på pension, og de nye generationer er langt mindre. Og det vil få synlige konsekvenser for de fremtidige investeringsafkast, siger Sampensions investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen til FinansWatch.

Babyboomerne – de store generationer, der blev født i årene efter Anden Verdenskrig – er gået på pension. De hører til blandt de første generationer i den vestlige verden, der gennem det meste af deres arbejdsliv har haft mulighed for at spare op til pensionisttilværelsen.

Det har gennem årtier været med til at drive priserne på aktie- og obligationskurser op. Men nu er deres pensioner i gang, og effekterne af dette kommer vi alle til at mærke i form af lavere investeringsafkast i de kommende år, forudser Sampensions investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen.

"Der har simpelthen været stor fundamental efterspørgsel, og det er et fælles karakteristikum for både Europa, USA, Kina og Japan. I en meget stor del af den udviklede verden - for ikke at sige næsten den hele – har demografien drevet aktivpriserne opad," siger Henrik Olejasz Larsen i et interview med FinansWatch.

Modvind til aktivpriserne

Derfor er vi nu nået til et vendepunkt, vurderer han.

”Det er jo ikke noget, der kommer fra et år til et andet. Men det er en medvind, vi har haft i flere årtier, som nu holder op og faktisk bliver erstattet af lidt modvind. Det er lidt forskelligt, hvornår det rammer. Men i løbet af de næste ti år er der mange lande, hvor pensionsformuerne begynder at skulle bruges,” siger Henrik Olejasz Larsen.

Det betyder, at der er aktiver, som skal sælges. Men samtidig vil der være en tendens til, at der ikke står lige så mange på spring til at købe dem, da de næste generationer på arbejdsmarkedet er mindre.

”Lige netop den cocktail kunne man godt frygte vil give tendensen med stadigt stigende aktivpriser lidt modvind, så de afkast, vi får over de næste ti år, vil være meget lavere, end hvad vi har været vant til,” siger Henrik Olejasz.

”Selvfølgelig bliver de næste generationer rigere end dem, der har sparet op. Det hjælper selvfølgelig lidt. Men det er ikke helt samme niveau af medvind, som vi har haft,” tilføjer han.

Kompensation for værditab under krisen

For pensionsselskaberne kan det godt gå hen at blive en udfordring at få opsparerne til at forstå, at det bliver svært at opretholde de seneste årtiers høje afkast. Særligt fordi de seneste år slet ikke har givet noget forvarsel om, hvad der venter forude.

"Vi har haft denne lange periode fra 2009, hvor tingene bare er gået op efter finanskrisen. Folk tror måske, at det er den normale situation, men jeg tror, at det i høj grad har været en kompensation for de store værditab, vi havde under finanskrisen," siger Henrik Olejasz Larsen.

I perioden siden 2009 har opsparere i alderen 40-55 år med årlige pensionsindbetalinger på 30-80.000 kr. opnået årlige afkast på 9-10 pct. i markedsrenteprodukter hos flere af landets pensionsselskaber.

”Det er ikke et udtryk for, at vi generelt kan forvente at få 5-10 pct. i afkast om året. Det er højst usandsynligt, at vi kan opnå det fremadrettet i gennemsnit,” vurderer Henrik Olejasz Larsen.

Nogle få procent

Hvor forventer du, at afkastene kommer til at ligge?

"På nogle få pct. Og så er inflationen jo heldigvis lav lige pt.," siger han.

Men inflationen kan godt stige fremadrettet, vurderer Sampensions investeringsdirektør.

"I takt med at arbejdsmarkederne strammer til, kan der jo godt ligge lidt inflation og vente. Jeg tror ikke, at det kommer lige de første par år. Men hvis arbejdsløsheden bliver ved med at være så lav, som den er i Danmark og i Tyskland, så skulle det være mærkeligt, hvis lønmodtagere og fagforeninger ikke begynder at kræve lidt mere," siger han.

Han hæfter sig ved, at lønstigningerne, der typisk spiller en væsentlig rolle i forhold til inflationen, har været forholdsvis moderate ved de seneste overenskomstforhandlinger, særligt set i lyset af den høje beskæftigelse.

"Min fortolkning af det er, at den spiral fra lønninger ind i priser bevæger sig meget, meget langsomt. Men når den så først bevæger, som den gjorde i slutningen af 1960'erne og starten af 1970'erne, så er det også ret svært og pinefuldt at få den stoppet igen," siger Henrik Olejasz Larsen.

"Der er ikke nogen lige nu, som har nogen som helst intention om at stoppe inflationen. Hverken den amerikanske eller europæiske centralbank eller politikerne. Ingen har lyst til at stoppe dette her for tidligt,"tilføjer han.

Længere på arbejdsmarkedet

Hvis udsigten til lavere investeringsafkast holder stik, så betyder det, at der skal sættes flere penge ind på opsparingen. Der er to måder at spare mere op på. Enten ved at øge indbetalingerne eller ved at udskyde pensionsalderen - noget som politikerne allerede har taget fat på som følge af, at vi også lever længere og dermed har behov for større opsparinger.

"Ved at blive længere på arbejdsmarkedet er der en slags dobbelteffekt, for det første fordi du tjener penge i flere år, og for det andet er der færre år, hvor du har brug for penge. Så det betyder ret meget, om du bliver et år ekstra på arbejdsmarkedet," siger Henrik Olejasz Larsen.

I dag kan danskere født efter 1963 forvente at gå på pension, efter de er fyldt 68, mens folk, der er født før udgangen af 1953, kan stoppe på arbejdsmarkedet som 65-årige.

Du kan skrive dig op til FinansWatchs ugentlige, gratis og uforpligtende nyhedsbrev om kapitalforvaltning her

 

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste Sampension

Sampension vil øge afkastet ved at tage større risiko

Pensionsselskabet Sampension kaster sin kærlighed på kontorejendomme, der kan omdannes til boliger. Samtidig åbner topchefen i et interview med EjendomsWatch for, at en endnu større andel af pensionsformuen skal sættes i ejendomme.

Forsiden lige nu

BRF Kredit sejler rivalerne agterud i heftigt udlånsræs

Landets mindste realkreditinstitut til private boligejere brager derudaf med langt større vækstrater end konkurrenterne fra Nykredit/Totalkredit, Realkredit Danmark og Nordea Kredit. Siden fusionen med Jyske Bank er BRF's udlån vokset med 91,4 mia. kr.

Jyske Bank-boss taber andet sæt i hektisk regnskabsår

Topchef i Jyske Bank, Anders Dam, vil helst holde fokus på, at indtjeningen i banken stiger i første halvår. Men ser man isoleret set på bankens præstationer i andet kvartal, falder bundlinjen med mere end en femtedel pga. stigende omkostninger.

PFA barberer stor luns af underskud i sul-regnskab

Danmarks største kommercielle pensionsselskab, PFA, har i andet kvartal realiseret et underskud et pænt stykke under 100 mio. kr. i den evige ligtorn, syge- og ulykkesregnskabet. Investeringsafkastet dykker til gengæld voldsomt.

Anders Dam omfavner konkurrencekritik med nyt tiltag

Jyske Bank vil gøre det lettere for danskerne at få fat i bankens boliglån. Det sker på baggrund af den seneste rapport om konkurrence på realkreditområdet. Nyt tiltag skal få flere nye kunder ind i butikken og øge konkurrencen, siger topchef til FinansWatch. (Opdateret)

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Seniorrådgiver til Public Affairs - Finans Danmark
Digital konsulent til udvikling af lærings- og kommunikationsløsninger - Nykredit
Senior / Service Operations Officers to Asset Services DK, Taastrup - Nordea
Direktør, Spar Nord Lillebælt
Indkøbskonsulent med SRM-erfaring - LB Forsikring
Dataanlytiker i PensionDanmark
Organisations- og Projektkoordinator, Den Jyske Sparekasse
Kunderådgiver til Skadeafdeling - Nordea
Bankrådgiver Erhverv, Lyngby - Nordea
Administrationsansvarlig til ATRIUM Kapitalforvaltning
Senior Project Manager, Settlement and Services IT - Nordea
Afdelingsdirektør, Storkunde Salg - Spar Nord
Bankrådgivere til Jyske Bank i Roskilde
Afdelingsleder for privat til Sydbank i Haderslev
Privatrådgiver søges til Hanstholm - Sparekassen Thy
Direktør for Investering og opsparing i Finans Danmark
Souschef til Erhvervscenter Nord/Vest (Holbæk) - Sparekassen Sjælland
Privatrådgiver søges til Holstebro - Sparekassen Thy
Nordjyske Bank søger investeringsspecialist/-trainee
Legal Advisor til Vækstfondens juridiske afdeling
LD søger konsulent til analyse og udvikling
Fund Manager / Fondsspecialist - BankInvest
Specialist til Client Onboarding team i Capital Markets Operations i Nykredit
Senior Compliance Officer, Asset Management, Copenhagen - Nordea
Senior Analyst with quantitative capabilities, Nordea Digital Markets
Product Owner til Privat og Private Banking - Bolig
Erhvervsrådgiver til Slagelse - Sydbank
Chefarkitekt til IT, Infrastruktur - Nykredit
Manager, Finance Processes - Fritz Hansen
Skjern Bank i Hellerup søger erhvervsrådgiver
Erhvervsrådgiver til ErhvervsCenter Frederikshavn - Nordjyske Bank
Bankrådgiver Erhverv, København - Nordea
Investeringsanalytiker til Skandia Asset Management
Leder til Lolland Falster Erhverv - Jyske Bank
Investeringsrådgiver til Roskilde - Middelfart Sparekasse
Udadvendt Private Banker til Sydbank i Kolding
Assurance Manager, Wealth Management BRIS - Nordea
Product Owner til Privat og Private Banking - Bolig og Kredit
Controller – Sygeforsikringen ”danmark”
Privatrådgiver søges til Holstebro - Sparekassen Thy
Souschef - Østjydsk Bank
Erhvervsrådgiver til center Roskilde - Nykredit
Jurist til PenSam
Investor Relations Manager - BLS Capital
Landbrugsrådgiver til Djurslands Bank i Grenaa
Privatrådgiver til center Kolding - Nykredit
Kundemedarbejder til Lyngby - Sparekassen Kronjylland
Portfolio Manager – Wealth Management, Carnegie Investment Bank
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383