En del af
  • Forside
  • Pengeinstitutter
  • Forsikring
  • Pension
  • Realkredit
  • FW Insight
  • AMWatch
  • Log ind
ANNONCE

Orkanen Harvey skyller kvart milliard ud af danske sygeplejerskers pension

Oversvømmelsen i Houston, der er kommet i kølvandet på orkanen Harvey, koster PKA op mod 250 mio. kr. Katastrofeforsikringer har dog fortsat været en god forretning for pensionskassen, lyder det fra investeringsdirektøren til FinansWatch.

Orkanen Harvey har skabt oversvømmelse i Houston, Texas. Foto: ritzau/AP/Gregory Bull

I PKA har man fulgt historierne om oversvømmelserne i kølvandet på orkanen Harvey, der sidste uge ramte den amerikanske delstat Texas' største by, Houston, særligt tæt.

For pensionskassen, der dækker blandt andet sygeplejersker og socialrådgivere, har investeret store summer i at genforsikre amerikanske forsikringsselskabers risiko mod naturkatastrofer.

"Vi følger selvfølgelig meget spændt med i situationen derovre. Det er klart," siger Michael Nellemann Pedersen, investeringsdirektør i PKA, til FinansWatch.

Fortsat godt afkast

Han fortæller, at der stadig er mange ukendte faktorer i spil, men at PKA efter dialog med pensionskassens forvaltere af de såkaldte Insurance Linked Securities eller bare ILS, har et foreløbigt overblik over regningen, som PKA må betale i forbindelse med oversvømmelsen.

Vi regner med, at tabet bliver i niveauet 200-250 mio. kr. Det ændrer jo ikke ved, at vi fortsat forventeligt får et rigtig godt afkast på det her
Michael Nellemann Pedersen, investeringsdirektør i PKA
"Det, som vi vurderer, er, at vi havde forventet for indeværende år at have en samlet præmieindtægt på 1,3-1,4 mia. kr. og et forventet skadesomfang på 300-400 mio. kr. Så et afkast på 1 mia. kr.," siger Michael Nellemann Pedersen og fortsætter:

"Det bliver nok et lidt større skadesomfang. Vi regner med, at tabet (i forbindelse med katastrofen i Houston, red.) bliver i niveauet 200-250 mio. kr. Det ændrer jo ikke ved, at vi fortsat forventeligt får et rigtig godt afkast på det her."

Han understreger, at man ikke bare kan lægge skadesomkostningerne oven på det i forvejen forventede skadesomfang på 300-400 mio. kr., da der er et overlap mellem disse.

Oversvømmelserne har ramt Houston i kølvandet på, at orkanen Harvey har trukket flere dages voldsom regn over byen. Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg kan forsikringsomkostningerne blive blandt de højeste i forbindelse med enkeltstående katastrofer i nyere tid.

RMS, der laver risikomodeller, estimerer, at de samlede forsikringsomkostninger kan løbe op i 70-90 mia. dollar, eller 440 til 565 mia. kr., hvilket bringer omkostningerne op på siden af dem, som orkanen Katrina forårsagede i 2005.

Har tjent 4,5 mia. kr. på katastrofeforsikringer

Grundlæggende set er PKA's investering i genforsikringer lig den forretning, som skadeforsikringsselskaberne har over for forbrugerne: PKA tager en del af risikoen fra forsikringsselskaberne, mod at pensionskassen modtager en løbende præmieindtægt. Til gengæld skal PKA dække en del af forsikringsselskabernes tab, hvis uheldet er ude.

PKA har tjent godt på denne investering, som pensionskassen gik ind i i 2011. Da PKA's investeringshold ultimo august opgjorde det samlede afkast for investeringerne de sidste seks år, beløb det sig til 4,5 mia. kr., fortæller investeringsdirektøren.

Netmediet Artemis har tidligere berettet, at PKA i 2015 fik et afkast på 15,7 pct. af investeringerne i katastrofeforsikringer, hvilket vidner om en høj risikopræmie. Michael Nellemann Pedersen er da også klar over, at der er en risiko ved investeringen.

"Vi ved godt, at der på et tidspunkt kommer noget, hvor du ikke bare kan klare det med en måneds eller to måneders præmieindtægter. Så er det måske hele årets afkast, der ryger, ligeså vel som du kan se for aktier. Sådan er det jo," siger han.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Michael Nellemann Pedersen, investeringsdirektør i PKA. PR-foto.

"Det er det, vi får pengene for"

Hvordan kan I få et så højt afkast på det, hvis risikoen alligevel er så lille? Det her virker jo som en virkelig stor katastrofe.

"Du kan jo også se, at skadesforsikringsselskaberne i Danmark tjener meget godt på, at du og jeg er forsikrede. Du skal også have en præmie for at påtage dig en risiko for, at der er en eller anden særlig begivenhed, der gør, at der virkelig skal udbetales skadesbetalinger. Det er jo en risiko, man løber," siger Michael Nellemann Pedersen.

Selvfølgelig er der risiko for, at der kan komme en eller anden århundredes orkan og ramme nogle større byer på den amerikanske østkyst og dermed forårsage nogle tab for os. Det er også det, vi får pengene for
Michael Nellemann Pedersen, investeringsdirektør i PKA
Han fortæller, at selvom det er voldsomme billeder, medierne bringer fra Houston, så er det primært private husejere og offentlig infrastruktur, der er ramt, mens PKA i Houston primært er eksponeret mod erhverv, som er kommet nogenlunde nådigt gennem oversvømmelsen.

Det kan ligne en investering, som er bedre, end man tør drømme om, når PKA ikke bliver ramt hårdere ved sådan en naturkatastrofe som den i Houston, når pensionskassen samtidig modtager en relativt høj risikopræmie. Michael Nellemann Pedersen vil dog ikke ligefrem sige, at PKA har ramt en særlig god guldåre med investeringen.

"Jeg ved ikke, om vi har skudt papegøjen. Selvfølgelig er der risiko for, at der kan komme en eller anden århundredes orkan og ramme nogle større byer på den amerikanske østkyst og dermed forårsage nogle tab for os. Det er også det, vi får pengene for," siger han.

Kun små justeringer af præmien følger

Ligesom et biluheld kan få præmien på motorforsikringen til at stige, kan oversvømmelsen i Houston også få præmien, som PKA skal genforhandle ved årsskiftet, til at stige. Michael Nellemann Pedersen forventer dog ikke, at en højere præmie vil få PKA til at investere yderligere i genforsikring af naturkatastrofer.

"Nej, det er jeg ikke sikker på. Vi har også ændret vores eksponering undervejs, for på det tidspunkt syntes vi ikke, at den præmie, vi blev stillet i udsigt, modsvarer den risiko, vi løber. Så vi prøver hele tiden at vurdere, hvad det er for et afkast, vi får, mod den risiko, vi bærer. Derfor har vi hele tiden justeret vores eksponering mod de her managers, hvad er det for nogle skader, vi går ind og dækker," siger han og understreger, at PKA ikke har nedtonet eksponeringen, men blot ændret den lidt.

Han forventer heller ikke, at PKA kan score en meget højere præmieindtægt, når 2018 begynder.

"I og med at der ikke er så meget, der rammer de skadeforsikringsselskaber, som vi er eksponeret imod, så vil den type præmier heller ikke stige så meget. Det er klart, at hvis du fik et helt andet skadesomfang, som gjorde, at skadeselskaberne skulle udbetale store beløb, og vi skulle det samme, så ville præmierne stige. Men sådan som vi ser det i øjeblikket, så kan det da godt være, at der bliver lidt justeringer, men jeg tror ikke, at det bliver det helt store," siger han.

Får det nogen betydning for jer ud over en ridse i lakken?

"Nej, det gør det ikke. Det er klart, at vi forsøger hele tiden at være i dialog med vores managers og forstå de her modeller. Nu virker det som om, at modellerne virker ganske fornuftigt. Vi forsøger hele tiden at være på forkant og fastsætte de her præmier, og at de er rigeligt til at dække risikoen," siger Michael Nellemann Pedersen, investeringsdirektør i PKA.

Pensam finder ny investeringsdirektør i PKA

PKA har fået blod på tanden og jagter nye kunder

Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis
Mest læste PKA

PKA fraviger sin strategi og investerer 130 mio. kr. i Aabenraa-boliger

En god udlejningsaftale har lokket pensionskassen til den sønderjyske by, hvor udvidelsen af det lokale sygehus øger efterspørgslen efter boliger. Ejendomschef Nikolaj Stampe uddyber over for EjendomsWatch de strategiske overvejelser ved handlen med tre lokale investorer, som også forventer en økonomisk gevinst.

Forsiden lige nu

Tilsynet løfter pegefinger over for Nykredit Bank

Finanstilsynet har været på inspektion i Nykredit Bank, hvor man finder eksempler på, at banken har ydet lån med forhøjet risiko til kunder med spinkle indtjenings- og kapitalforhold eller spinkel likviditet.

OW Bunker-boet taber retssag om prisaftaler

Konkursboet efter OW Bunker har lidt et nederlag ved Retten i Aalborg i en sag mod tre udenlandske shippingselskaber, der drejer sig om prisaftaler på bunkerolie. Kuratorerne har anket dommen.

ANNONCE


Modtag nyhedsbreve fra FinansWatch gratis

Vilkår
Er du vores nye erhvervsrådgiver - GrønlandsBANKEN
Afdelingsdirektør for Private Banking, Pension og Lokal Erhverv - Sydbank
Watch Medier søger redaktør
Økonom til tilsynet med SIFI-banker
Key Account Manager, Vendor Finance, Nordea Finans Danmark
Ejerlederrådgiver til center Hillerød - Nykredit
Spar Nord søger persondatarådgiver
Nyt hold til Sparekassen Thy Viborg
Legal Counsel, Group Data Management Office - Nordea
Seniorprivatrådgiver til center Østerbro - Nykredit
Risk manager/Analytiker til Sparinvest Property Investors
Blev en del af vores Robotics Team - PensionDanmark
Handelsbanken i Esbjerg søger ny direktør
Business Analytiker - Fynske Bank
Controller til område Kredit - Sydbank
Konsulent til regulatorisk forretningsimplementering - Nykredit
Marketingsprofil til Sydbanks Marketing-afdeling i hovedsædet i Aabenraa
Finansanalytiker til Sydbanks Merchant Bank i Aabenraa
Project manager i Transaction Banking & Infrastructure, Sydbank Erhverv
Privatrådgiver til Frøstrup - Sparekassen Thy
Client Manager – CSD Services - VP Securities
Erhvervsrådgivere - Sparekassen Thy
Vi søger en IT-ansvarlig til hovedkontoret i Hvidbjerg - Hvidbjerg Bank
Souschef til København afdeling - Nordjyske Bank
AML officer til forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering - AML afdelingen - Arbejdernes Landsbank
Kreditchef til Møns Bank
Landbrugsrådgiver til Landbrugscenter Grindsted - Den Jyske Sparekasse
Intern revisor til bankens hovedkontor i Nørresundby - Nordjyske Bank
Controller / Business Manager - Pareto Business Management
Motivated Sales Executive to join a leading Nordic investment bank - Pareto Securities
IT analytiker med flair for gode kunde- og rådgivningsløsninger - Nykredit
Erhvervscenter Fyn søger erhvervsrådgiver til Svendborg - Andelskassen
Afdelingsdirektør til Private Banking i København - Sparekassen Kronjylland
Erhvervssupporter til Bank- og Realkreditsupport Erhverv - Nykredit
Filialdirektør til Slagelse afdeling - Sparekassen Sjælland
Finansiel Stabilitet søger kreditspecialist
Group Leader - Origination Infrastructure, Transportation & Telecom Sector - NIB
Privatrådgivere - Sparekassen Thy
Intern Revisor til Thisted - Sparekassen Thy
Jurist til Finansiel Stabilitet
Erhvervskundechef, Viborg - Spar Nord
Senior manager/Manager for the Banking, Insurance and Capital Markets - KPMG
Private Banking direktør - Vestjysk Bank
Afdelingsdirektør, Herning - Vestjysk Bank
Finansiel controller med godt overblik - PenSam
Intern revisor - Skandia
Revisor til Intern revision - Sparekassen Kronjylland
Landbrugskundechef til spændende opgaver i organisation i vækst - Vækstfonden
Erfaren jurist med interesse for finansielle forhold - Erhvervsministeriet
Kreditporteføljemanager til Investeringsafdelingen i SEB
Redaktør

David Bentow

db@finanswatch.dk

Tlf.: 3330 8382

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S
Annoncering og salg

Abonnement

Lars Bräuner

lars@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

Annoncering

Hanne Slot

hanne@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7428

Job

Therese Warpe Jensen

therese@infowatch.dk

Tlf.: 7171 7420

Abonnement

Prøv FinansWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed. finanswatch@infowatch.dk

Tlf.: 7077 7449

 

Adresse

FinansWatch

St. Regnegade 12, 2. sal

1110 København K

Tlf.: 3330 8383